Utazom és mesélek

2018\05\15

Felsorakoztak a szerzetsek a sztaknai főláma fogadására

#monostor #buddhizmus #szerzetesek #utazas #kirandulas #holiday #india

2018\02\16

Amit a velencei gondolázásról tudni érdemes

 

 

img_5116mm.jpg

Attól fogva, hogy az első telepesek megérkeztek Velencébe, a hajózás mesteri szintű elsajátítására kényszerültek, ugyanis ez volt az egyetlen közlekedési mód. Mindennapjaikat a kezdetektől fogva a víz határozta meg. Velence lakói nemcsak a palotáik, templomaik és lakóházaik építésekor voltak találékonyak, hanem akkor is, amikor hajóikat tervezték. Több mint ezer évvel ezelőtt építették azt a hajótípust, amely könnyedén siklik a csatornák felszínén, a gondolát. A karcsú hajótest alsó része lapos. Formáját úgy alakították ki, hogy még a legkeskenyebb szakaszokon is kormányozható legyen.
A gondolások külön „kasztot” alkotnak Velencében, és létszámuk kevesebb, mint ötszáz fő. Egymás között gyakran a venéd dialektust használják, melyet a nyelvészek az olasztól független, újlatin nyelvnek tartanak.
Gondolásként kizárólag velenceiek dolgozhatnak. Csak ők kaphatják meg a gondola irányításához szükséges engedélyeket. Tíz év alatt sajátítják el a szakmát. A gondolás vizsga egyik fő eleme a tájékozódás, ami a százötven órás elméleti képzés része. Mivel nincs utca alapú házszámozás, ezért rendkívül fontos, hogy a gondolás jól tudjon tájékozódni.
A nagyobb javításokhoz a gondolát dokkba kell szállítani, azonban ezekből ma már csak kettő működik Velencében. Az egyik a Rio San Trovaso-n található. A gondola alig százötven éve nyerte el ma is használatos, karcsú, alig 140 cm széles alakját. Elkészítéséhez nyolcféle fafajtát használnak, amely akár húsz éves állandó használatra is alkalmassá teszi a kézi munkával összeállított csónakot. Egy jármű 280 darabból áll. Fa alkatrészeit először érlelik, majd tűzön meghajlítják, ezt követően ácsolják, végül pedig több rétegben lakkot visznek fel rá. Ennek köszönhetően két évig tart, mire elkészül egy gondola.
#gondola #gondolas #gondolazas #velence #olaszorszag #italy #venice

2018\02\14

Gondolakészítő-műhely

A nagyobb javításokhoz a gondolát dokkba kell szállítani, azonban ezekből ma már csak kettő működik Velencében. Az egyik a Rio San Trovaso-n található. A gondola alig százötven éve nyerte el ma is használatos, karcsú, alig 140 cm széles alakját. Elkészítéséhez nyolcféle fafajtát használnak, amely akár húsz éves állandó használatra is alkalmassá teszi a kézi munkával összeállított csónakot. Egy  jármű 280 darabból áll.  Fa alkatrészeit először érlelik, majd tűzön meghajlítják, ezt követően ácsolják, végül pedig több rétegben lakkot visznek fel rá. Ennek köszönhetően két évig tart, mire elkészítenek egy gondolát.  

#gondola #velence #venice #italy #gondolas #karneval #velenceikarneval  #riosantrovaso #gondolajavitomuhely #dokk  

2018\02\10

Álarcosok

A velencei karnevál a világ legkülönlegesebb eseményei közé tartozik. A tradíció több száz éves múlttal rendelkezik. A karnevál főbb programjainak a Szent Márk tér ad otthont, de híre messzire elért Európában, és később is sok embert vonzott.  A mulatságok a hagyomány szerint Vízkereszttől Húshagyókeddig tartottak. A maszkok viselése számtalan előnnyel járt, mert általuk a társadalmi osztályok, és a nemek közötti különbségek összemosódtak, ráadásul az álarcoknak köszönhetően viszonylag büntetlenül, nyíltan  ki lehetett mondni olyan dolgokat is, amelyeket az emberek nehezményeztek.  Napóleon tiltatta be a XVIII. század végén, mivel tartott az álarcok felforgató erejétől. A hagyományt 1980-ban keltették életre ismét.

#italy #olaszorszag #velence #venice #karneval #velenceikarneval #alarc #maszk #szentmarkter