A szobor, amelyet még az élő Buddháról mintáztak

Az 1785-ben épült Mahamuni Pagoda Mianmar egyik legjelentősebb buddhista zarándokhelye. Itt található ugyanis az a 3,8 méter magas, nagyjából egy tonna súlyú Buddha szobor, amely a buddhisták körében országszerte nagy tiszteletnek örvend. Amikor először meglátjuk a szobrot, nehezen hisszük el, hogy az a sok arany levél deformálta így el, amelyet a buddhista zarándok férfiak ragasztottak rá tiszteletük jeléül az elmúlt évszázadok alatt.  

És hogy miért örvend mégis olyan nagy tiszteletnek? Azért, mert ez az egyike annak az öt Buddha szobornak, amelyet még Buddha életében készítettek. Ahogy az előző posztban már utaltam rá, a mianmari uralkodók szerettek az ország különböző pontjain fővárosokat alapítani. Buddha is ellátogatott az akkori fővárosba, ami éppen Dhanyawadiban volt. Ez volt ugyanis az Arakan Királyság fővárosa. Az uralkodó nagy tisztelője volt Buddha tanításainak, éppen ezért szerette volna elkészíttetni a képmását. Mialatt a szobrot faragták, Buddha egy bódhifa alatt meditált, majd amikor végeztek vele, rálehelt és megáldotta.

Amikor Arakan uralkodójának csillaga leáldozott, Buddha élethű szobra először Amarapura-ba, majd pedig Mandalay-be került. Azóta is itt őrzik hat, Angkor Wat-ból származó bronzból készült, különböző állatot ábrázoló szobor társaságában. Ezeknek ugyan koránt sem tulajdonítanak akkora jelentőséget, mint az aranyozott Buddha szobornak, mégis hisznek abban, hogy ha betegek érintik meg bármelyiket is, akkor meggyógyulnak tőle.

 A Mahamuni Pagoda központi helyét elfoglaló Buddha szobrot, minden reggel megmosdatják, sőt még a fogát is megmossák. A fürdetési szertartást hajnalban, négy órakor kezdik, és a pagoda nagy tiszteletben álló buddhista szerzetese vezénylete alatt folyik. Számos buddhista szerzetes nő és férfi vesz részt rajta, mint segítő.

#Mianmar #Mandalay #MahamuniBuddha #tazás #egyéniutazás

imag0203_m.jpg

Mahamuni Buddha az egyike annak az öt Buddha szobornak, amelyet még Buddha életében készítettek róla

imag0198m.jpg

Mahamuni Buddha, aki a testét borító levélkék miatt szépen megtestesedett

imag0206_m.jpg

Az Angkor Wat-ból származó szobroknak gyógyító erőt tulajdonítanak, éppen ezért nyugodtan lehet markolászni őket

imag0211_m.jpg

imag0210_m.jpg

imag0218_m.jpg

A Mahamuni Pagoda bejárata és udvara

imag0219_m.jpg

A Mahamuni Pagoda bejárata és udvara

imag0241_m.jpg

A hosszú nap végére én is rettenetesen megéheztem. Mianmarban a legtöbb ember az utcán vacsorázik, azonban itt nem csak a vendégeknek, de kiszolgáló személyzetnek sincs lehetősége alapos kézmosásra, ráadásul az ételek elkészítésének módja is hagy némi kívánnivalót maga után. Érthető, hogy ezeket a helyeket alapból kihagyom mindenhol, azonban azt már nem bírtam ki, hogy ne örökítsem meg a kínálatot...