Cambridge, ahol megfejtették az élet titkát

 

 chapel2_m.jpg

 

Ez az alig 125 000 lakossal rendelkező város megannyi látnivalót rejt, és elfoglaltságot kínál. Harmincegy egyetemi kollégiuma, huszonöt hídja, hat ingyenesen látogatható múzeuma van, és akkor a botanikus kertről, a templomokról, és a pub-jairól már nem is beszélek.

punting_esoben_m.jpg

Csónakázás ( azaz punting) a Cam folyón

 

Az ide látogatók többsége mindenekelőtt talán a rúddal hajtott csónakokat (angolul punting) próbálja ki a Cam folyón, majd pedig a folyó partjára épült egyetemi kollégiumokat járja végig mialatt titkon reménykednek abban, hogy a falaik között sétálva egy kicsit ők maguk is átélhetik azoknak a világszerte ismertté vált géniuszoknak a mindennapjait, akik a különböző kollégiumok padjaiból kerültek ki. Én azonban rendhagyó leszek, és azt javaslom, hogy inkább egy pub-ban kezdje mindenki a város felfedezését, különösen akkor, ha  olyan elviselhetetlen a hőség, mint az elmúlt hetekben volt.

 

img_20220805_162225342_hdr_m.jpg

The Eagle, Cambridge második legrégebbi pub-ja, amely nagyjából 350 éve szolgálja ki a vendégeket

 

A város második legrégebbi pubja 1667 óta működik, és az elmúlt több mint 350 év alatt szinte mit sem veszített népszerűségéből.

 

img_20220805_154107795_m.jpg

Világháborús graffiti ma is jól látható a plafonon

 

 

 

img_20220805_154030432_hdr_m.jpg

 

 

A II. Világháború alatt a Királyi Légierő tagjai rendszeresen itt engedték ki a gőzt néhány ital és bajtársaik társaságában. Egy alkalommal valamelyikük felállt az egyik asztal tetejére, és az osztaga számát beleégette a plafonba. Hamarosan mások is követték a példáját: nevüket, és az osztaguk számát petróleum, és rúzs felhasználásával a plafonra, valamint a falakra égették. Így keletkezett az a különleges graffiti, amelyet a ma is láthatunk.

 

img_20220805_154139660_m.jpg

Francis Crick és James Watson törzshelye mögötti táblácska a The Eagle-ben

 

De van itt valami más is, ami miatt feltétlenül érdemes elfogyasztani egy pint-tal, ha már úgyis erre járunk. A Cambridge-i Egyetem Cavendish Laboratóriumának dolgozói is rendszeresen itt szoktak ebédelni. 1953 február 28-án sem volt ez másként, amikor a laboratórium két kutatója, Francis Crick és James Watson felálltak a pub-ban lévő törzshelyükről és bejelentették, hogy rájöttek az élet titkára. Ők voltak az elsők, akik kutatásaikkal bebizonyították, hogy a dezoxiribonukleinsav, azaz a DNS, olyan szerves molekulákból épül fel, amely genetikai információkat tárol magában, azaz a DNS nem más, mint maga az örökítőanyag. Képzeljük csak el ezt a pillanatot.

 

A bejelentés tényéről két kis tábla tanúskodik, amelyet a két tudós törzsasztala mögötti falon helyeztek el.

 

img_20220805_154206421_m.jpg

Eagle's DNA, érdemes kipróbálni a világhírű felfedezésről elnevezett sört is

 

 

img_20220805_155047327_m.jpg

És ha már itt vagyunk, miért ne próbálnánk ki a híres fish and chips-et is a sörhöz?

 

 

De akinek még ez sem lenne elég, annak van itt még valami. Nagyjából háromszáz évvel ezelőtt tűz ütött ki a helyen, három kisgyermek az emeleten ragadt, mert nem tudták kinyitni az ablakot. A szörnyű tűz a halálukat okozta. A helyiek úgy tartják, hogy a gyerekek szelleme azóta is itt kísért, különösen akkor érezni ezt, amikor véletlenül valaki becsukja a sörkert fölött az emeleten az összes ablakot. Egyesek szerint ezek közül legalább egyet a tűz óta folyamatosan nyitva kell tartani, mert ha valaki megfeledkezik róla, akkor különös fojtogató érzés lesz úrrá a pub vendégein...

 

img_20220805_161226387_m.jpg

A szellemekről még a pub bejárata közelében található tábla is említést tesz

 

 

 

sany1034_m.jpg

A megannyi szimbólummal rendelkező Corpus Clock

 

 

The Eagle-től alig néhány lépésre egy újabb érdekessége botlunk. Egy különleges órába, amelynek nemcsak, hogy mutatói nincsenek, hanem még különböző trükköket is csinál miközben múlik az idő. Az óramutatók helyét ledfény jelzi, melynek mozgása teljesen eltér az óramutató járásától: olykor előre, hátra pörög, aztán megáll, majd hirtelen felgyorsul. Így szimbolizálva azt, hogy az idő relatív: néha egyetlen perc is az örökkévalóságnak tűnik, máskor pedig órák repülnek el úgy, hogy észre sem vesszük.   Az óramű tetején lomhán mozgó hatalmas scarabeus is szimbolikus jelentéssel bír. Percenként nyitogatja szájszervét, így szimbolizálva azt, hogy az elfogyasztott/ elhasznált idő sosem tér vissza. Sokaknak elkerüli a figyelmét az óra alatti kőbe vésett latin szöveg, amely a következő: "mundus transit et concupiscentia eius", azaz "a világ és a vágyak mulandók"

 

 

Annak ellenére, hogy ez a különleges szerkezet az idő múlást legkevésbé sem szokványos módon jelzi, mégis a világ második legpontosabb órájaként tartják számon.  2008-ban került erre a helyre, .... készítette, és Stephen Hawking avatta fel.

 

 

 

A következő cikkben pedig a legrégebbi kollégiumokról fogok írni.

 

 

Ha szeretnéd tudni, hogyan juthatsz el legolcsóbban Cambridge-be, mennyeibe kerülnek a belépők, melyek azok a látnivalók, amelyeket ingyenesen lehet látogatni, mennyiért ihatsz egy-egy pint-tal, hol lehet elfogadható áron enni, akkor másold be az alábbi linket a böngészőbe és iratkozz fel a hírlevelemre!

 

 

https://listamester.hu/forms/fe/9/2/0/9202.html