Santorini, avagy a legelbűvölőbb görög sziget

Santorini a kék kupolás, fehérre meszelt templomok szigete, az egykori Atlantisz örököse.

37.jpg

Santorini és az egykori Atlantisz

 

Talán nincs olyan ember a földön, aki ne hallott volna a mítosz és a valóság határmezsgyéjén mozgó Atlantiszról, és a névvel szorosan egybefonódó híres görög filozófusról, Platónról, aki a Timaiosz és Kritiasz című műveiben Atlantisz mítoszát a valóság szférájába emelte át. A nagy és csodálatraméltó állam szigetek és szárazföldek ura volt. A civilizációs fölénnyel rendelkező Atlantisz tíz nagyvárosa közül a Kritiaszban Platón kettőről ír részletesen: Métropolisz-ról, és Basziliké Politeiá-ról. Platón leírása alapján az előbbit Santorini-vel, az utóbbit Krétával azonosítják. A görög régészek ugyan vitatkoznak azon, hogy Santorini, vagy Kréta volt- e az egykori Atlantisz, egy dologban azonban egyetértettek: az ősi civilizációt egy vulkán tüntette el a föld felszínéről Kr.e. 1500-ban. A tűzhányó kitörésének tetőpontján a sziget központi és nyugati része leszakadt létrehozva a világ legnagyobb kalderáját. Mintegy 83,5 km2 süllyedt 300-400 méter mélyre a tengerbe. A szigetnek mindössze három része maradt a tengerszint fölött: egy nagyobb, sarló formájú az egykori sziget keleti oldalán, és két kisebb a nyugati oldalon: Therasia és Aspronosi.

 

4.jpg

A templomok kupolája mögött a távolban az egykori Santorini két nyugati maradványa, Therasia és Aspronosi látható

 

 

 

Felvetődhet bennünk a kérdés,akkor mégis hogyan keletkezett a másik két közeli sziget, Palea Kameni, és Nea Kameni?

Az első nagyobb kitörést Kr.e. 197-ben egy másik kitörés követte, amelynek lávájából keletkezett a Palea Kameni-sziget. Néhány száz évvel később újabb kitörés következett, amely egy másik szigetet hozott létre, azonban ez szorosan illeszkedett az elsőhöz.

A XVI. századi aktivitások a Nea Kameni-szigetet hozták létre, melyhez 1866-ban két újabb kitüremkedés kapcsolódott. A XX. században többször is aktív volt a vulkán, az így létrejött lávatömeg ismét a Nea Kameni-sziget kiterjedését növelte. A tűzhányó kráteréből ma is forró gőz és kénes gázok szivárognak. A magma központja feltehetőleg 1000 méter mélyen van a tenger szintje alatt.

 

 

 Fira

 

Santorini felfedezését érdemes Fira-ban kezdeni.

 

1_1.jpg

 

A sziget középső részén fekvő fővárost leginkább egy az ég és a tenger között lebegő hófehér sasfészekhez hasonlítják. A kikötőjétől a városközpontba libegővel, esetleg gyalog lehet feljutni. Ez eseteben mintegy 587 lépcsőfokot kell megmásznunk.

Fira látnivalói között első helyen szerepel a Régészeti Múzeum, és az Ősi Théra Múzeum, a templomok közül pedig a Keresztelő Szent János-templom a legjelentősebb, de persze mindegyik megér egy misét…

 

26.jpg

Fira

 

Firostefani

 

Még szinte el sem hagyjuk Firát, máris egy hangulatos falucskában, a fővárossal szinte egybeépült Firostefani-ban találjuk magunkat. A két település között máris egy népszerű látnivalóra akadunk, amely nem más, mint a Fira három harangjaként (Three bells of Fira) emlegetett Áldott Szűz Mária-templom.

 

three_bells_of_fira.jpg

Fira három harangja

 

 

Táblákon jelölték, hogyan lehet megközelíteni.

 

three_bells_of_fira_2.jpg

 

 

Ha már itt járunk, nézzük meg az Agios Nikolaos- kolostort is (Monastery of Agios Nikolaos). A szigeten lévő két kolostor közül ez az egyik, ráadásul női zárda működött benne.

 

 

6.jpg

Firostefani, Agios Nikolaos-kolostor

Imerovigli

 

Elkerülhetetlen település, ha Firostefani-ból észak felé vesszük az irányt. A kaldera legmagasabban fekvő lakott területe. Helyzeténél fogva lélegzetelállító a kilátás a tengerre.

 

8_1.jpg

 

 

Innen kijelölt ösvényen közelíthető meg a település fő látnivalója, a Skaros- szikla, rajta egy XIII. században épült velencei erőddel. Az erődnek köszönhetően ebben az időben egyre többen telepedtek le Skaros-ban, így hamar a sziget fővárosává nőtte ki magát. A vulkánkitörések, és az egyre gyakoribbá váló földrengések azonban teljesen elnéptelenítették.

 

 

18_1.jpg

Skaros-szikla, velencei erőddel

Oia

 

Imerovigli-től néhány km-re, északra található. Ez az egyetlen olyan település, amelyet szavakkal nehéz leírni. Apró templomok, szélmalmok, zegzugos utcácskák, a szikla oldalára épített butikhotelek kisebb-nagyobb úszómedencéi határozzák meg az apró település jellegét.

 

 

12_1.jpg

Oia zegzugos utcácskái

 

 

 

19.jpg

Oia butikhotelek tömege a szikla kaldera felőli oldalán

Bár viszonylag gyorsan bejárható, ahhoz hogy ne maradjunk le egyetlen apró részletéről sem, érdemes elidőznünk néhány órát.

 

 

31.jpg

Oia

A képeslapra illő helyszínek sokasága közül azonban mégis kiemelnék néhányat. Az egyik, amelyet még a velenceiek építettek az 1400-as években, és amely egyben a legnépszerűbb naplemente helyszín is Oia-ban, az Agios Nikolaos-erőd, ismertebb nevén az Oia-kastély (Oia Castle).De érdemes közelről megnézni az Anastasi-templomot, valamint a St. Spirydon-templomot, amelyek nemes egyszerűséggel csak Santorini három kupolájaként (Three domes of Santorini) emlegetnek.

39.jpg

Santorini három kupolája

30.jpg

 

22.jpg

Oia szélmalmai

 23.jpg

Oia naplemente

1c.jpg

Oia éjszaka

Oia-ban járva nem szabad megfeledkezni az Amoudi-öbölről  (Amoudi Bay) sem. A frissen fogott halakból és tenger gyümölcseit felszolgáló éttermeiről híres. Ha még nem fáradtunk el a sok gyaloglásban, akkor egy sziklába vájt ösvényen ereszkedjünk le Oia-ból, mindössze negyed óra innen. Ha már unjuk a gyaloglást, autóval is megközelíthetjük.

 

20.jpg

Oia, Amoudi-öböl

Ha azt is szeretnéd tudni,

 

- miért a régészet kedvelők paradicsoma a sziget,

- mi mindent érdemes még megnézni,

- miért olyan különleges a sziget bora,

- melyik borkóstolón érdemes részt venni, és miért,

- hogyan lehet közlekedni autó nélkül a szigeten,

- mikor utazzunk Santorini-re,

- mennyi pénzt vigyünk magunkkal,

- hol érdemes megszállni,

- mi az, amit feltétlenül érdemes megnézni, ha csak néhány napunk van Santorini-n,

- érdemes-e egy hétre, vagy hosszabb időre menni Santorini-re,

-milyen programokon vegyünk részt feltétlenül,

- melyek a sziget legnépszerűbb strandjai,

- hogyan lehet több száz eurót spórolni egyszerűen egy santorini utazás során,

 

akkor

 

másold be az alábbi linket a böngészőbe, és a leggyakrabban használt e-mail címeddel iratkozz fel a hírlevelemre!

 

https://listamester.hu/forms/fe/7/2/1/arch/230915_7214.html