A Demokratikus Kambodzsa megalakulása

Angkor csodálatos templomai mellett feltétlenül említést kell tenni a Demokratikus Kambodzsa megalakulásáról. Szaloth Szár, ismertebb nevén Pol Pot 1975-79 között Kambodzsában egy osztályok és magántulajdon nélküli államot akart létrehozni. Az agrárkommunizmus megteremtését, melyben az emberek kizárólag földművelésből élnek, azzal kezdte, hogy betiltotta  a vallást, bezáratta az iskolákat és kiürítette a városokat, az értelmiségiek, a szerzetesek és a művészek ellen pedig irtóhadjáratot vezetett.

A városok lakóit, vagy ahogy ő nevezte "az új embereket", teljesen megbízhatatlannak tartotta, éppen ezért a nagyobb településeket kiüríttette, a lakosságot pedig vidéki munkatáborokba  küldte. A megbízhatóbbnak ítélt parasztságot a jövő társadalmának vélte, ugyanakkor a terményt és a szerszámokat nekik is be kellett szolgáltatni a közösbe. Ha valaki ellenállt, kivégezték.

A Demokratikus Kambodzsában folyó népirtás fő emlékhelye, a phnompeni Tuol Sleng Múzeum először csak külföldiek számára volt látogatható. A változatos kínzóeszközöket felsorakoztató helyszín nem volt mindig múzeum. A Demokratikus Kambodzsa megteremtése idején egy középiskolából alakították át börtönné. A kisebb-nagyobb cellákban, termekben ma is láthatók az eredeti kínzóeszközök, melyek használatát részletesen leírják a falakon olvasható többnyelvű ismertetőkben. A sok-sok kegyetlenség láttán a komplexum egyik legborzasztóbb része azonban mégis az udvar közepén álló medence, amelyet fekáliával teli vízzel töltöttek meg. A medencébe egy kötélről lógatták bele fejjel lefelé a kínzásra ítéltet.

A Tuol Sleng mellett volt még egy hely Phnompen környékén, ez pedig nem más, mint a hírhedt "gyilkos mezők", ahol, hogy spóroljanak a lőszerrel, többnyire botokkal és csákányokkal verték agyon a halálra ítélteket. Ezen a területen láthatjuk azokat a kisebb-nagyobb parcellákat, melyekben fej nélküli csontmaradványokat vagy koponyacsontokat találtak, de még ma is látható az az odvas fa, melynek törzséhez kisgyermekeket vagdostak kegyetlen gyilkosaik. Mindemellett a földbe olyan táblákat szúrtak, melyen a következő felirat olvasható: "Figyelem, emberi maradványra léphetsz!"  Nem ritka, hogy nagyobb esőzések során még mindig előkerülnek a talajból különböző ruhadarabok, melyek az itt kivégzett emberek viseltek utolsó óráikban.

Hatalma alatt Pol Pot 1.7 millió embert, azaz országa lakosságának 21%-át gyilkoltatta meg, éheztette és kínoztatta halálra a Demokratikus Kambodzsában.

#dél-keletázsia #kambodzsa #phnompen #gyilkosmezők #killingfields #tuolslengmuseum #ademokratikuskambodzsa #polpot #agrárkommunizmus

img_5827_m.jpg

img_5888_m.jpg

img_5898_m.jpg