Tavak,trullik, termék, na meg a tenger (Olaszország egyénileg) 7. rész: Polignano a Mare és Monopoli

Délelőtt elvonatoztunk Monopoli-ba, és miután otthagytuk a cuccainkat a lefoglalt szálláson, megreggeliztünk. Ezúttal egy olyan kisboltot választottunk, ahol a csemegepultban található hozzávalókból a szemünk láttára készítették el a szendvicseket. Monopoli-ból Polignano a Mare felé vettük az irányt, ami mindössze öt percre volt innen vonattal. A nap nagy résztét itt töltöttük, este pedig Monopoli-t fedeztük fel. Mivel az összes templom nyitva volt még sötétedés után is, így nem lett volna érdemes korábban kezdeni. A városnézést követően pedig olyan sokáig válogattunk a zsúfoltabbnál zsúfoltabb éttermek között, míg végül úgy döntöttünk, hogy inkább otthon harapunk valamit.

img_2671mm.jpg

Polignano a Mare hangulatos strandja a városközpontban

img_2683mm.jpg

Az egykor népszerű barlag hotel és étterem Polignano a Mare-ben

img_2680mm.jpg

Sziklás, üreges tengerpart

img_2712mm.jpg

Polignano a Mare hangulatos utcái

img_2719mm.jpg

img_2663mm.jpg

img_2690mm.jpg

img_2694mm.jpg

img_2704mm.jpg

img_2707m.jpg

img_2687mm.jpg

img_2722mm.jpg

img_2743mm.jpg

Monopoli

A város legfontosabb látnivalói között szerepel az az V. Károly által építtetett ötszögletű erőd az ezernégyszázas évekből, amely eredetileg katonatisztek rezidenciája volt, később börtön lett, napjainkban pedig kiállításoknak és konferenciáknak ad helyet.

img_2733mm.jpg

Monopoli zegzugos sikátorai, amelyek kísértetiesen hasonlítanak Polignano a Mare utcácskáira

img_2741mm.jpg

img_2807mm.jpg

img_2726mm.jpg

img_2819mm.jpg

img_2817mm.jpg

Monopoli katedrálisát ( Basilica of the Madonna della Madia) a XII. század elején kezdték építeni, de mivel nem állt rendelkezésre elegendő gerenda az építkezéshez, a tető befejezetlen maradt. Egy napon azonban csoda történt. A tenger egy hajót sodort a partra, rajta egy Szűz Mária ikonnal.  Ennek köszönhetően a hajó faanyagából be tudták fejezni a katedrális tetejét. Néhány száz évvel később azonban a csodát számos balszerencse követte. A katedrális négy haragtornya közül három az 1528-as ostromban sérült meg, 1686-ban pedig az utolsó torony is összeomlott maga alá temetve negyven embert.

img_2768mm.jpg

Basilica of the Madonna della Madia

img_2755mm.jpg

Basilica of the Madonna della Madia oltára

Bár a XVII. században épült Chiesa di Santa Maria del Suffragio detta del Purgatorio közel sem olyan díszes, mint a mellette álló katedrális, mégis nagy jelentőséggel bír, ugyanis egyike a Dél-Olaszországban épült ú. n. „purgatórium” templomoknak. Létrejöttük a reformáció terjedésének köszönhető. A katolikusok a reformáció megjelenése után is fontosnak tartották a bűnbánatot, ennek érdekében „purgatórium” templomokat építettek, melyek leginkább díszítésükben térnek el a többi katolikus templomtól. Ezeket, ahogy a nevük is utal rá,  purgatóriumbeli  jelenetekkel díszítettek. A Monopoliban található templomnak nemcsak a bejárata koponyákkal teli, hanem a rézből készült ajtaján is csontvázak láthatók, ráadásul a főhajóba sem léphetünk be anélkül, hogy a szemünk ne akadna meg az előcsarnok falain lévő purgatóriumi jeleneteken. A monopoli templom fenntartói azonban még ennél is továbbmentek, és a XVIII.-XIX. században még néhány helyi lakos múmiáját is elhelyezték a purgatóriumi jelenetek alatt az előcsarnokban. Az, hogy az elénk táruló látványról kinek jut eszébe a bűnbánat fontossága, már más kérdés. 

img_2757mm.jpg

Santa Maria del Suffragio detta del Purgatorio-templom előcsarnokának mennyezete

img_2758mm.jpg

img_2762mm.jpg

img_2763mm.jpg

img_2765mm.jpg

img_2766mm.jpg

A templom előcsarnokának "őrei",  Monopoli  mumifikálódott lakosai

img_2823mm.jpg

img_2799mm.jpg

Fájó szívvel hagytuk ott ezt a hangulatos várost, de muszáj volt visszamenni Bari-ba. Indulás előtt itt szerettük volna elkölteni az utolsó ebédet. Mivel éppen szieszta idején érkeztünk, csak néhány turistásabb hely volt nyitva. Egy ekkora hiba azonban még a legalaposabban megszervezett túrába is belefért volna.

img_2833mm.jpg

Szent Miklós-templom, Bari

Ez a templom az egyik legfontosabb állomása az általunk is ismert Szent Miklós legendájának,  azonban ez a téma sokkal izgalmasabb annál, mint hogy néhány szóban összefoglaljam, ezért erről már csak azoknak fogok írni, akik feliratkoznak a hírlevelemre.

Ha szeretnél még több úti beszámolót olvasni, vagy te is szívesebben utaznál egyénileg, mint csoportosan, de fogalmad sincs arról, hogyan kezdd el egy-egy út megszervezését, akkor másold be az alábbi linket a böngészőbe, és iratkozz fel a hírlevelemre, hogy neked is küldhessek  ezzel kapcsolatban hasznos információkat.

 

https://listamester.hu/forms/fe/5/2/9/5290.html