A kambodzsai királyi palota és a világ egyetlen ma élő homoszexuális uralkodója

A Phnompenben található kambodzsai királyi palotát 1860-ban építették. Tróntermét a mai napig használják királyi esküvők valamint koronázási szertartások alkalmával, de itt fogadják a király vendégeit is. A királyi palota komplexumán belül a nemzeti kincseknek otthont adó Ezüst Pagodában található Kambodzsa "Smaragd Buddhája", amely üvegkristályból készült, és itt látható az a Maitreya Buddha ( Jövő Buddha) is, amelyet 9584 gyémánttal raktak ki. Az értékes Buddha szobrok mellett külön figyelmet érdemel az az öt tonnányi ezüst csempe, amivel az épület alját borították. Egy csempe egy kilogramm ezüstöt tartalmaz.

tronterem_m.jpg

A királyi palota trónterme

a_tronterem_diszes_tetoszerkezete_m.jpg

A tróterem díszes tetőszerkezete

ezust_pagoda_m.jpg

Ezüst Pagoda

A kambodzsai királyok közül talán kettőt érdemes kiemelni. Az 1941-ben megkoronázott Norodom Szihanuk neve világszerte ismertté vált. Mint a legtöbb különböző tisztséget élete során ellátó politikus, még a  Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, 1975-ben, amikor a Demokratikus Kambodzsát megálmodó Pol Pot került hatalomra, Norodom Szihanuk lett az állam szimbolikus feje. Politikai pályafutása mellett íróként, színészként valamint rendezőként tevékenykedett. Több felesége és szeretője is volt, kapcsolataiból tizennégy gyermeke született. Fiát, Norodom Szihamonit 2004-ben koronázták Kambodzsa királyává. Gyermekkorát és fiatal éveit az akkori Csehszlovákiában töltötte, ahol neves balett-táncos vált belőle. Szihamoni sosem nősült meg, és apja is csak úgy beszélt fiának a nőkkel való kapcsolatáról, mint aki úgy szereti őket, ahogy a nővéreit vagy a húgait, ezért az a hír járja róla, hogy homoszexuális.

kiralyi_sztupa_m.jpg

Királyi sztúpa

norodom_kiraly_lovasszobra_m.jpg

Norodom Szihanuk lovasszobrát tartalmazó pavilon

Norodom Szihamoni testvére, Norodom Bopha Devi hercegnő, akit a kambodzsai királyi balett megmentőjeként emlegetnek, 2019-ben halt meg. Az aprólékosan kidolgozott kézmozdulatokról, a díszes jelmezekről és fejdíszekről ismert apszarát, hivatalos nevén a kambodzsai királyi balettet a királyi udvar szórakoztatására találták ki és művelték több mint 1000 éven át. A táncot az UNESCO a világ kulturális örökségeként ismerte el.

holdfeny_pavilon_m.jpg

Holdfény Pavilon, ami a kambodzsai királyi balett előadásainak adott helyet

 

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Palace_of_Cambodia

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Norodom_Szihanuk_kambodzsai_kir%C3%A1ly

 https://en.wikipedia.org/wiki/Norodom_Sihamoni

https://www.origo.hu/kultura/20191118-meghalt-norodom-bopha-devi-hercegno-76-eves-volt.html

 

#kambodzsa #délkelet-ázsia #kambodzsaikirályipalota #norodomszihanuk #norodomszihamoni #ezüstpagoda #kambodzsaikirályibalett