A világ legnagyobb könyve

A Mandalay-ben található Kuthodav-pagodát valamint a Sandamuni-pagodát a világ legnagyobb könyveként tartják számon. De mégis hogyan lehetséges ez? A Mandalay-domb lábánál aranyló sztúpát, amelyet Kuthodaw Paya néven ismernek a helyiek, a XIX. században hozták létre. Különlegessége, hogy 729, szöveggel ellátott márvány sztúpa veszi körül, melyek a Tipitaka tizenöt könyvét tartalmazzák. A Mianmarban is domináns théraváda buddhizus páli nyelvű szent iratainak gyűjteménye a Tipitaka, még az időszámításunk előtti utolsó századokból maradt fenn. Az igen jelentős dokumentum három részből áll, amely a szerzetesi élet szabályainak gyűjteményét, Buddha beszédeit valamint a buddhista hittételek fejtegetéseit tartalmazza. A Kutodaw Paya szomszédságában lévő Sandamuni Paya 1774 sztúpájának márványba vésett felirata pedig a Tipitaka szent szövegeinek magyarázatát tartalmazza. A két pagoda 2503 sztúpáját méltán nevezik a világ legnagyobb könyvének, melyeknek az elolvasása is rekord ideig tartott. Amikor Mindon király összehívta az ötödik Buddhista Szinódust, 2400 szerzetest kért meg, hogy a pagodák sztúpáira vésett szövegeket felolvassák, de így is majdnem hat hónapig tartott, mire a teljes könyv végére értek.
#Mianmar #Mandalay #utazás #egyéniutazás #Távol-Kelet #théravadabuddhizmus #aviláglegnagyobbkönyve

img_8054_m.jpg

A Kuthodav-pagoda aranyló sztúpája, mellette a világ legnagyobb könyvének "lapjai" láthatók.

img_8060_m.jpg

img_8061_m.jpg

mm.jpg

img_8069_m.jpg

img_8078_m.jpg

A Mandalay hillen (dombon) több pagoda is található. A domb tetején lévő pagodához vezető út mellett a város hajléktalanai élnek apró, fából tákolt viskókban, vagy épp a pagodák előtti fedett téren. Ezeket a tereket ággyal, TV-vel asztallal rendezték be, és az arra járók szeme láttára, zavartalanul élik mindennapjaikat. Néhányan üdítőt árulnak, abból próbálják fedezni a napi betevőjüket. A cicákat is ők etetik...

img_8101_m.jpg


Mandalay királyi palota

A mianmari uralkodók többsége azzal szerette volna bevésni a nevét a történelembe, hogy az ország különböző pontjain alapítottak fővárost. Szokássá vált, hogy a korábbi fővárosok királyi palotáinak az épületeit teljes egészében áttelepítették az éppen aktuális fővárosba. Ez a története a Mandalay-ben található királyi palotának is.
A gigantikus királyi várost hatalmas erődfalakkal vették körbe, de a britek ennek ellenére is ki tudták ebrudalni a mandalayi elitet azokból a tikfából készült házakból, melyeket a korábbi fővárosokból szállítottak ide. 1885-ben deportálták Thibaw királyt, és lerombolták a város egy részét, hogy a helyén katonai felvonulóteret rendezzenek be, a központi palotakomplexumot pedig kormányzói rezidenciává és klubbá alakították.
Az 1945 márciusában a palotát tűz pusztította el, és semmit sem hagyott az eredetiből. A falakon belüli terület leginkább egy fás, katonai táborra hasonlított. Az 1990-es évek végén építették újjá, és állítólag kényszermunkát alkalmaztak ennek érdekében.

img_8107_m.jpg