Diwali, a fények ünnepe

Annak ellenére, hogy mennyit olvastam a világ legnagyobb demokráciájában megrendezésre kerülő fesztiválokról, valahogy mégis elkerülte a figyelmemet az egyik legszentebb ünnepük, a Diwali, melynek ösztönösen is, a kezdetére időzítettem az Indiába érkezésemet.

13.jpg

Mécsesekkel díszített otthon Új-Delhiben

Diwali, vagy Deepawali ( Deepa= fény, Avali= sor, füzér) „A fények fesztiválja” a legismertebb hindu ünnepségsorozat, amely minden évben, a hindu naptár Kartika havának tizenötödik napján veszi kezdetét. Ebben az évben a mai napra esett a Diwali első napja. Ezen az ünnepen nemcsak az utcákat, de az otthonokat is olajlámpások fényeivel világítják be. Indiában az év sötét felének kezdetén, október végén - november elején, a hinduk győzedelmeskedni szeretnének a sötétség felett, és a Nap erejét próbálják megőrizni azáltal, hogy fényeket gyújtanak.

10.jpg

A hinduk apró mécsesekkel szeretnének győzedelmeskedni a sötétség fölött

Hitük szerint a fény ezen a napon legyőzi a sötétséget, a jó pedig győzedelmeskedik a gonosz felett. Céljuk, hogy bőség és boldogság költözzön otthonaikba. Ennek érdekében az emberek kitakarítják és feldíszítik szerény hajlékaikat, a családok pedig összejönnek.

16.jpg

Az alapos takarítás után a dolgos kezeknek is jár a kényeztetés

Az ünnep arra biztatja az embereket, hogy soha ne hagyják kialudni belső lámpásaikat. Legszentebb folyójukon, a Gangeszen ezen a napon éjjel-nappal mécseseket úsztatnak.

1.jpg

Úszó mécsesek tömegei a Gangeszen Varanasziban

Az ötnapos ünnepségsorozat azonban nemcsak a hinduk számára kiemelkedő fontosságú, hanem a buddhisták, a dzsainák és a szikhek számára is. A buddhisták Asóka király buddhista vallásra térését ünneplik, a hinduk Diwalikor imádják a szépséges Laksmit, Visnu isten feleségét, azaz a jólét istennőjét.

8.jpg

Delhi belvárosának egyik templomában így ünneplik a hinduk Diwalit

A Rámajána hagyománya szerint Srí Ráma legyőzte a démonkirályt, Ravanát, azaz a jó győzedelmeskedett a gonosz felett. Ráma király és felesége Sita királyné tizennégy évig tartó száműzetés után visszatérhetett Ayodhába, az ősi királyság fővárosába. Uralkodójuk tiszteletére a város lakói lámpások sorait gyújtották meg. A Diwalit ma tűzijáték, petárdák, színes lampionok és rengeteg fény jellemzi.

18.jpg

Fiatal pár lampionokat gyújt Delhiben a házuk tetején Diwali tiszteletére

A hinduk hite szerint létezik egy tiszta, végtelen és örök változatlan, transzcendens valóság a fizikai test és az elme tartományain túl, aminek a neve Atman. Diwali ünnepe mindenkinek ezt a tényt juttatja eszébe. Ezen a napon mindenki a Belső Fénynek (Atman) és a bennük lakozó Isten (Brahman) felismerésének örvend. A Diwali tulajdonképpen a belső fény létrejöttének az ünnepe, ezért a fények nemcsak az egyént körülvevő fényeket szimbolizálják, hanem a bennünk lévőt is.

 

Ha szeretnél többet megtudni a kalandokkal teli indiai utamról, akkor kattints az alábbi linkre, és iratkozz fel a hírlevelemre.

 

https://listamester.hu/forms/fe/7/2/1/7214.html

 

Ha a linkre kattintva nem történne semmi, akkor jelöld ki a linket, és másold be a böngészőbe, így már biztosan működni fog.

 

12.jpg