Taormina

img_7031_m_m.jpg

Szicília azon kevés helyek egyike, ahol akár busszal, akár vonattal utazunk, felejthetetlen panoráma tárul a szemünk elé. Az utolsó blogbejegyzésben az Etnáról írtam és osztottam meg néhány képet, ezúttal pedig Taorminát szeretném népszerűsíteni. A legolcsóbb repülőjegyet Palermóba október 6-án láttam. A Ryanair-rel mindössze 8000 Ft-ba kerül. Innen már gyerekjáték megközelíteni a festői szépségű, bár rendkívül népszerű várost.
Taormina az ókorban görög gyarmat volt, a bizánci uralom idején pedig fontos szerepet játszott az arabok terjeszkedésével szemben, bár nem minden esetben sikerrel. 902-ben ugyanis a muszlim hódítók Taormina lakosait felkoncolták, a város püspökének, Szent Prokopnak a szívét pedig vezetőjük kitépte és felfalta. A város legfőbb látnivalóját, a görög színházat hellén telepesek emelték a Kr.e. III. században, a jelenleg is látható romok, pedig már a rómaiaknak köszönhetőek. Ők építették újjá a színházat a Kr. e. II. században. Szicília második legnagyobb színháza ezáltal vált alkalmassá gladiátorjátékok megrendezésére.
A XIX. században Taorminában dolgozott a meztelen férfiakat fotózó fényképész Wilhelm Von Gloeden, aki sokak számára ismertté tette a várost. A XX. század elején pedig már művészek és entellektüelek tömegeit vonzotta. Ettől a helytől Csontváry Kosztka Tivadar is csak hosszú vajúdás után tudott megválni.
#olaszország #szicília #taormina #italy
#utazás #nyár #2019nyár #egyéniutazás #egyéniszervezés